Kynuté buchty s řepovou náplní z Rosic
Recept na „řepáky“ od naší posluchačky Daniely Bromové.
Budeme potřebovat:
500 g hladké mouky
1 kostka kvasnic
100 g cukru
250 g mléka
200 g oleje
1 vejce
sůl
Na náplň:
2 menší cukrové řepy
20 g másla
200 ml vody
100 g mletého máku
50 g cukr krupice
1 lžička skořice
Postup:
1. Řepu očistíme, nastrouháme nahrubo, a všechny ingredience dáme do hrnce.
2. Krátce podusíme a necháme vychladnout.
3. Smícháním surovin vyrobíme náplň, kterou plníme koláče.
4. Klademe jeden vedle druhého na sádlem vymaštěný plech.
5. Každý na povrchu 3x nastříhneme a pečeme ve vyhřáté troubě 20 minut na 180 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.