Kuří oka
Další z receptů, který si mohly přečíst naše babičky ve 30. letech minulého století pochází z kuchařky Marie Holubové nazvané Domácí kuchařka české dívky. Pod originálním názvem se skrývá drobné plněné cukroví. K jeho výrobě navíc nepotřebujete mouku.
Budete potřebovat:
180 g mletého cukru
180 g strouhaných mandlí
2 tabulky strouhané čokolády
2 bílky
vanilka
náplň:
2 žloutky
2 lžíce vanilkového cukru
Postup:
1. Z bílků ušleháme sníh a zapracujeme do něj vanilku, cukr, mandle a čokoládu.
2. Z těsta tvoříme na plechu kuličky velikosti vlašského ořechu.
3. Do každé uděláme důlek, který naplníme směsí z hustě utřených žloutků s cukrem.
4. Pečeme (spíše sušíme) v hodně vyhřáté troubě, v mírně rozehřáté se oka rozběhnou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.