Kuře s jablky a sušenými švestkami

Kuřecí recept nabídla posluchačům Apetýtu ve čtvrtek 8. listopadu Blanka Kovandová.

Na 4 porce potřebujete:
1 kuře, 4 jablka a 150 g sušených švestek, 2 dl bílého vína, 1 lžíci vepřového sádla, 1/2 lžičky mleté skořice, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 stroužek česneku, pepř a sůl a další 2 lžíce nasekané petrželky

Postup:
Nejdříve kuře omyjte a osušte a dočistěte. Kousek sádla smíchejte se skořicí, solí a pepřem a kuře touto směsí celé potřete. Pak smíchejte prolisovaný nebo jemně nasekaný česnek a petrželku a tímto kuře potřete vevnitř. V případě, že budete péct kuřecí čtvrtky, potřete je z horní strany sádlem a zespodu česnekem.

Kuře vložte do většího pekáčku, podlijte bílým vínem a dejte asi na 40 minut péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Během pečení ho nezapomeňte pravidelně výpekem přelévat!

Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky, švestky můžete v případě, že jsou hodně velké, nakrájet na poloviny. Předpečené kuře vyndejte z trouby a obložte ho švestkami a jablky a dejte péct na dalších asi 20 minut. Pak přidejte i zbylou petrželku a nechte dopéct ještě asi 10 minut – kdybyste ji přidali dříve, snadno by se spálila.

Upečené kuře podávejte obložené ovocem a přelité výpekem. Jako příloha se hodí rýže.

autor: Blanka Kovandová