Kuře Cacciatore
84. narozeniny oslavila v září herečka Sophia Lorenová proslulá nejen svými filmy, ale také zálibou ve vaření. Sama je dokonce podepsaná pod několika kuchařskými knihami. Recept na „lovecké kuře“ odtajnila už v 70. letech s tím, že stejně důležité jako kuře je v tomto jídle pořádná porce červené papriky. Právě ta totiž dělá toto jídlo vskutku neapolské.
Budete potřebovat:
- 1 naporcované kuře
- 125 ml bílého suchého vína
- 1 větší cibule
- 1 větší červená paprika
- 2 plechovky sekaných rajčat
- sůl, pepř
- bazalka
Postup:
- Rozehřejem větší pánev s trochou olivového oleje, na kterém zprudka z obou stran opečeme osolené a opepřené kousky kuřete.
- Jakmile se maso zatáhne, dáme ho stranou a na pánev přihodíme nadrobno nasekanou cibuli se špetkou soli.
- Necháme zesklovatět a přidáme papriku nakrájenou na proužky.
- Jakmile zelenina změkne, podlijeme vínem.
- Vrátíme na pánev kousky kuřete, zalijeme rajčaty a přidáme sůl a pepř.
- Zakryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme asi 30 minut, dokud není maso hotové.
- Ke konci přidáme nasekanou bazalku a rozmarýn.
- Servírujeme se světlým chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.