Kunovské vdolečky od Ludmily Haldové

Recept od naší posluchačky z Kunovic.

Budeme potřebovat:
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g cukru
50 g kvasnic
250 ml mléka
200 ml oleje
1 vejce
3 žloutky
povidla
1 vejce na potření

Začneme s přípravou:
1. Mouky, cukr a kvasnice zalijeme teplým mlékem.
2. Po vykynutí přidáme sůl, olej a vajíčka.
3. Vymísíme a necháme vykynout.
4. Rozdělíme na poloviny a vyválíme na obdélník.
5. Rádýlkem děláme čtverečky, které plníme tvarohem.
6. Zabalíme naplněné čtverečky jako balíček a pokládáme na plech.
7. Doprostřed uděláme ještě důlek, do kterého dáme povidlí.
8. Na závěr potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme posypku.
9. Pečeme dorůžova. Můžeme potřít rozpuštěným máslem s rumem a poté pocukrujeme.

K výrobě náplni potřebujeme:
1 kg tvarohu
200 g cukru
1 vanilkový cukr
100 g hrozinek namočených v rumu

Posypka:
200 g hladké mouky
250 g cukru
250 g másla
1 vanilkový cukr
citrónová kůra

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.