Kulich

Přestože název tohoto netradičního “mazance” zní česky, objevuje se při pravoslavných Velikonocích hlavně v ruských domácnostech. Je to pečivo připravované ve vyšší kulaté formě. Na kulichu nesmí chybět bílá poleva - třeba citrónová, nebo z bílé čokolády.

Budete potřebovat:

250 ml vlažného mléka
125 g rozpuštěného másla
1/2 lžičky sušeného droždí
3 vejce
špetka soli
125 g cukru
500 g hladké mouky
2 lžíce zakysané smetany
dle chuti čokoládové čočky, rozinky
bílá čokoláda na polití

Postup:

1. Do mísy dáme vlažné mléko, vejce o pokojové teplotě, droždí, smetanu, cukr a polovinu mouky, aby vzniklo řídké těsto. Důkladně promícháme.

2. Zakryjeme a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout.

3. Za stálého hnětení přidáváme zbytek mouky (případně i o něco více dle potřeby) a propracováváme, dokud nevznikne hladké, elastické těsto, které se nelepí na stěny mísy.

4. Přimícháme rozinky, čokoládové čočky, případně kandovanou citrusovou kůru, zakryjeme a necháme kynout další dvě hodiny.

5. Těsto rozdělíme do hlubších kulatých forem (mohou být i papírové). Necháme ještě dokynout. Pečeme při 180 stupních 30-40 minut (dle velikosti).

6. Po vychladnutí polijeme rozpuštěnou bílou čokoládou, nebo citrónovou polevou s přidávkem škrobové moučky.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.