Křenová omáčka

Marcela Antošová má recept od své maminky, která omáčku pravidelně vařívala tatínkovi. Křenovou omáčku prý miloval Karel Čapek, na rozdíl od Marcely Antošové, která si ji z domova pamatuje s uzeným, ji on měl rád s kouskem vařeného hovězího.

Budete potřebovat:

uzené maso
mléko/smetana ke šlehání
čerstvý nastrouhaný křen
máslo
hladká mouka
muškátový oříšek
citrónová šťáva (nebo ocet)
cukr
sůl, pepř

Postup:

1. Uzené maso uvaříme, dáme stranou a vývar uschováme.

2. Z másla a mouky usmažíme hladkou jíšku, kterou zalijeme vývarem a mlékem (můžeme i smetanou).

3. Přidáme strouhaný křen a povaříme do požadované hustoty.

4. Na závěr dochutíme muškátovým oříškem, citrónovou šťávou, cukrem a solí a pepřem a po odstavení z plotny přidáme ještě část čerstvě strouhaného křenu.

5. Podáváme s uzeným masem a knedlíkem (můžeme ale vyzkoušet i s vařeným vejcem a bramborem).

autor: Zuzana Plíšková