Křenová omáčka

Marcela Antošová má recept od své maminky, která omáčku pravidelně vařívala tatínkovi. Křenovou omáčku prý miloval Karel Čapek, na rozdíl od Marcely Antošové, která si ji z domova pamatuje s uzeným, ji on měl rád s kouskem vařeného hovězího.

Budete potřebovat:

uzené maso
mléko/smetana ke šlehání
čerstvý nastrouhaný křen
máslo
hladká mouka
muškátový oříšek
citrónová šťáva (nebo ocet)
cukr
sůl, pepř

Postup:

1. Uzené maso uvaříme, dáme stranou a vývar uschováme.

2. Z másla a mouky usmažíme hladkou jíšku, kterou zalijeme vývarem a mlékem (můžeme i smetanou).

3. Přidáme strouhaný křen a povaříme do požadované hustoty.

4. Na závěr dochutíme muškátovým oříškem, citrónovou šťávou, cukrem a solí a pepřem a po odstavení z plotny přidáme ještě část čerstvě strouhaného křenu.

5. Podáváme s uzeným masem a knedlíkem (můžeme ale vyzkoušet i s vařeným vejcem a bramborem).

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová