Krémový jablečný koláč
Recept z Apetýtu s Blankou Kovandovou ze čtvrtka 31. května.
Potřebujeme:
Na těsto: 2 - 3 lžíce vody, 100 g másla, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, špetka soli a 200 g hladké mouky
Na zálivku a náplň: 50 g cukru, 2 žloutky, 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček vanilkového cukru, 2 větší jablka, 3 lžíce solamylu
Postup:
Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Z mouky, špetky soli, změklého másla, vanilkového cukru, celého vejce a vody vypracujeme hladké těsto. Připravíme si zálivku na koláč - ve smetaně rozpustíme oba cukry a prošleháme se žloutky a solamylem. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vypracované těsto vložíme do formy, poklademe jablky a přelijeme zálivkou. Jablkový krémový koláč pečeme při 180 °C v předem vyhřáté troubě asi 50 - 60 minut.
Upečený jablkový koláč s krémem necháme zcela vychladnout, pak ho nakrájíme na porce a podáváme ke kávě nebo čaji.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.