Krémová česneková polévka

V úterním Apetýtu vybíráme z receptů posluchačů. Dnes za recept na silnou česnečku děkujeme panu Radkovi ze Znojma. „Česnečku mám moc rád, a když je v rodině rýma nebo kašel, hned si ji uvaříme a je po nemoci. Výhodou je, že je opravdu hustá, takže si k ní stačí dát pečivo a člověka zasytí.“

Budete potřebovat:

  • 4-5 brambor (stačí menší)
  • 4-6 stroužků česneku (kdo má rád silnou polévku, klidně může přidat)
  • 1 cibuli
  • ½ mrkve
  • 100 ml smetanu na šlehání
  • asi 400 ml vývaru (zeleninový nebo hovězí)
  • sůl
  • pepř
  • pažitku
  • olej (nejlépe olivový)
  • tvrdý strouhaný sýr na ozdobení

Postup:

  1. Oloupeme brambory, česnek a očistíme mrkev.
  2. Vše nakrájíme na malé kousky.
  3. V hrnci rozehřejeme olej.
  4. Orestujeme cibulku, brambory a mrkev.
  5. Na závěr přidáme česnek.
  6. Necháme změknout a přilijeme vývar.
  7. Zelenina by měla být ponořená.
  8. Osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut.
  9. Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem do krému (nebo použijeme stolní mixér).
  10. Přidáme smetanu na zjemnění.
  11. Ozdobíme nadrobno nasekanou pažitkou, krutony z pečiva a strouhaným sýrem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.