Králík na švestkách a černém pivu

Recept z Apetýtu s Danou Lipovskou 13. října.

Suroviny:
4 porce 1 kg masa z králíka (kýta nebo hřbet), 100 g kořenové zeleniny, 50 g cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce cukru, 250 ml tmavého piva, 60 g slaniny, 100 g sušených švestek, sůl, perník na strouhání nebo strouhaný tmavý chleba, citronová šťáva

Postup:
Maso prošpikujeme slaninou, osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi 30 minut odležet. Na tuku rozpustíme cukr, přidáme očištěnou a nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli a orestujeme dozlatova. Potom vše zalijeme pivem a chvíli povaříme. Do tohoto základu vložíme porce králíka a dusíme, až změkne. Měkké maso vyjmeme a šťávu zahustíme nastrouhaným perníkem nebo strouhaným tmavým chlebem. Dobře povaříme a přecedíme. Do omáčky přidáme spolu s masem vypeckované švestky a ještě chvíli povaříme.

autor: Dana Lipovská