Krajance
Oblibu krajanců dokazuje i to, kolik různých variant existuje. Většinou se pekly větší bochánky nebo silnější placky, které se po upečení rozlámaly nebo rozkrájely. A lidé si je pochvalovali, protože dlouho vydržely. Také se do nich pro vláčnost často dávalo sádlo, nebo se zadělávaly smetanou či podmáslím. A krajance od paní Anny Kaláčové jsou opravdu poctivé.
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
250 ml podmáslí
1 kostka tuku na pečení
3 lžíce oleje
1/2 prášku do pečiva
sůl
Postup:
1. Do mísy dáme mouku, sůl, prášek do pečiva, podmáslí, olej a polovinu nastrouhaného tuku.
2. Vypracujeme hladké těsto, které rozválíme na tloušťku asi 0,5 cm.
3. Na plát nastrouháme zbylý studený tuk.
4. Zabalíme ho do těsta, rozválíme a převalujeme ještě dvakrát.
5. Z těsta tvoříme bochánky, které potřeme sádlem a posypeme hrubou solí.
6. Pečeme při 200 stupních dozlatova a po upečení ještě horké znovu potřeme sádlem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka