Krajance
Vyzkoušejte recept od Lenky Skácelové ze Sudoměřic.
Budete potřebovat:
60 dkg polohrubé mouky
3 dcl mléka
špetku krystalového cukru
1 kvasnice
sůl
1 vejce
1,5 dcl oleje
asi 30 dkg škvarků
Postup:
1. Z trochy mouky, cukru, kvasnic a teplého mléka zaděláme kvásek, který necháme asi půl hodiny na teplém místě.
2. Přidáme zbytek ingrediencí (kromě škvarků), zamísíme a necháme půl hodiny kynout.
3. Potom těsto vyválíme, potřeme olejem, posypeme drobnými škvarky a třikrát přeložíme jako lískové těsto.
4. Opakujeme ještě jednou.
5. Rozválíme a vykrajujeme asi pěticentimetrové čtverečky.
6. Rozložíme na plech, potřeme olejem a pečeme dozlatova asi 20 minut na 180 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.