Kořeněný sirup

V adventním i nadcházejícím vánočním čase si můžete vychutnat kořeněný svařák, proto pro vás máme recept na kořeněný sirup. Ten lze použít jak do grogu, tak do svařáku.

Budete potřebovat:

  • ½ kg cukru
  • ⅓ vanilkového lusku
  • 3 kousky skořicové kůry vcelku
  • 1 lžíci hřebíčků
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 tobolky kardamomu
  • 1 lžíci rozinek
  • kůru z citronu

Postup:

  1. Cukr nejprve v kastrolu necháme za stálého míchání zkaramelizovat.
  2. Jakmile bude mít zlatavou barvu, zalijeme půl litrem vody a necháme veškerý karamel rozpustit.
  3. Přidáme koření, rozinky, citronovou kůru a nehcáme pět minut vařit.
  4. Poté vypneme a necháme do druhého dne louhovat.
  5. Následně přecedíme a nalijeme do čistých lahví. 

Pro přípravu svařáku stačí zahřát potřebné množství vína a přidat sirup podle chuti, podobně připravíme i grog.