Kořeněné ořechy s medem
Jestli vás před svátky nechává cukroví úplně chladnými, tak teď máme něco právě pro vás. Bude se jednat o zimní občerstvení, které má blízko k Vánocům, ale daleko ke sladkému pečivu.
Budete potřebovat:
- 200 g mandlí
- 100 g kešu
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g pekanových ořechů
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce rozpuštěného medu
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička kari
- chilli
- sůl
Postup:
- Všechny ořechy dáme do mísy a promícháme s medem a olejem.
- Papriku promíchame s kari, solí a chili a přidáme k ořechům.
- Důkladně promícháme tak, aby byly všechny ořechy okořeněné.
- Rozložíme je v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů asi 8 minut dozlatova.
- Servírujeme jako drobné občerstvení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.