Kontryhel je přírodní zázrak. Pomáhá při ženských potížích, špatném spánku či trávení

17. květen 2023

Kontryhel je bylinka se spoustou příznivých účinků na naše zdraví, pochvaluje si je zejména ženská část populace. Kontryhel pomáhá uvolňovat křeče a zastavovat krvácení, je chválen pro své protizánětlivé a močopudné účinky.

Je účinným pomocníkem při ženských potížích. Pomáhá při silných menstruačních bolestech, při zhoršené funkci vaječníků, zmírňuje poranění při porodu a nevolnosti při přechodu. Pomáhá i při poruchách menstruace a také dívkám, kterým se nechce dostavit měsíční perioda.

Čtěte také

Čaj z kontryhelu se doporučuje pít ženám už od třetího měsíce těhotenství. Tento přírodní zázrak ale nepomáhá pouze ženám, příznivě působí například při potížích s trávením, urychluje hojení ran, pořezání, ekzémů nebo vyrážek, odstraňuje bolest svalů a pomáhá při jaterních a ledvinových onemocněních.

Je skvělým pomocníkem i v případě, že vás trápí špatný spánek anebo pokud trpíte cukrovkou. Květy kontryhelu rozkvétají v období od dubna do června, právě v tomto období má rostlina nejvíce účinných látek, sbírá se celá její nadzemní část, tedy listy i květy. Kontryhelové listy si můžete nasušit a na podzim nebo v zimě si z nich udělat čaj. Listy kontryhele mají lehce nahořklou chuť. Použijte je například do polévek, salátů, nádivek nebo pomazánek. S kontryhelem můžete i relaxovat a přidat si ho do uvolňující koupele.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.