Vytvořte si doma vlastní kvásek. Je to první krok ke zdravějšímu chlebu. Jak na to, poradí Babské rady
Proč péci z kvásku? Oproti droždí, které je umělé, je kvas přirozený, pro trávicí trakt šetrnější a dokáže podpořit rovnováhu ve střevech.
Smíchejte 100 g žitné mouky a 100 g vlažné vody, dobře dohladka rozmíchejte, uzavřete do litrové nádoby a při mírně zvýšené pokojové teplotě nechejte zrát. Ideální je teplota okolo 30 °C. Druhý den si z čerstvého kvasu ponechte 100 g a zase přikrmte 100 g mouky a 100 g vody. Jakmile kvásek vykvasí, zavíčkujeme ho a do víčka uděláme dírky pro dobrý přísunu vzduchu. Sklenici s kváskem přechovávejte vždy v lednici.
Pokud máte takto připravený kvásek, pusťte se alespoň jednou za dva týdny do pečení chleba nebo kvásek využijte jako praktický dárek. Dobrý domácí chléb je přesně ten, s kterým můžete vítat případné návštěvy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.