Vytvořte si doma vlastní kvásek. Je to první krok ke zdravějšímu chlebu. Jak na to, poradí Babské rady

16. leden 2025

Proč péci z kvásku? Oproti droždí, které je umělé, je kvas přirozený, pro trávicí trakt šetrnější a dokáže podpořit rovnováhu ve střevech.

Smíchejte 100 g žitné mouky a 100 g vlažné vody, dobře dohladka rozmíchejte, uzavřete do litrové nádoby a při mírně zvýšené pokojové teplotě nechejte zrát. Ideální je teplota okolo 30 °C. Druhý den si z čerstvého kvasu ponechte 100 g a zase přikrmte 100 g mouky a 100 g vody. Jakmile kvásek vykvasí, zavíčkujeme ho a do víčka uděláme dírky pro dobrý přísunu vzduchu. Sklenici s kváskem přechovávejte vždy v lednici.

Pokud máte takto připravený kvásek, pusťte se alespoň jednou za dva týdny do pečení chleba nebo kvásek využijte jako praktický dárek. Dobrý domácí chléb je přesně ten, s kterým můžete vítat případné návštěvy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.