Zelený poklad chladných měsíců. Polníček se hodí do salátů, k masu i na chleba
Malé zelené lístky polníčku mají jemnou chuť a přijdou vhod zejména v chladných měsících roku, kdy čerstvých zelených potravin k dispozici příliš není.
Správný botanický název polníčku je kozlíček polníček. Rostlinka vytváří růžice s malými lístky a tato rostlina dokáže skvěle čelit nízkým teplotám až do mínus 15 stupňů. V obchodech ji seženete celoročně a salát z polníčku chutná báječně.
Kombinujte ho s kořením, s masem, s opečenou slaninou nebo s kvalitními čerstvými sýry, přidat ho můžete i do bramborového salátu nebo si jím ozdobte krajíc čerstvého chleba s máslem.
Polníček obsahuje cenné vitaminy, zdraví prospěšné železo a kyselinu listovou i éterické oleje, které jsou nositeli jeho chuti. Polníček byste měli spotřebovat co možná nejdříve, protože rychle vadne. Jeho povadlé lístky znovu získají svěžest, když je na chvilku vložíte do ledové vody.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.