Zelený poklad chladných měsíců. Polníček se hodí do salátů, k masu i na chleba
Malé zelené lístky polníčku mají jemnou chuť a přijdou vhod zejména v chladných měsících roku, kdy čerstvých zelených potravin k dispozici příliš není.
Správný botanický název polníčku je kozlíček polníček. Rostlinka vytváří růžice s malými lístky a tato rostlina dokáže skvěle čelit nízkým teplotám až do mínus 15 stupňů. V obchodech ji seženete celoročně a salát z polníčku chutná báječně.
Kombinujte ho s kořením, s masem, s opečenou slaninou nebo s kvalitními čerstvými sýry, přidat ho můžete i do bramborového salátu nebo si jím ozdobte krajíc čerstvého chleba s máslem.
Polníček obsahuje cenné vitaminy, zdraví prospěšné železo a kyselinu listovou i éterické oleje, které jsou nositeli jeho chuti. Polníček byste měli spotřebovat co možná nejdříve, protože rychle vadne. Jeho povadlé lístky znovu získají svěžest, když je na chvilku vložíte do ledové vody.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.