Koláč se skořicí plněný jablečným pyré

Recept na sladký dezert nabídla posluchačům Marcela Antošová v Apetýtu 20. února.

Na těsto potřebujeme:
125 ml horké silné kávy, 50 g čokolády, 50 g mletých mandlí, 250 g hnědého cukru, 200 g másla, 1 polévková lžíce skořice, 3 vejce, 300 g polohrubé mouky, 2 kávové lžičky prášku do pečiva

Na náplň potřebujeme:
150 g jablečného pyré, 80 g másla, 3 polévkové lžíce mléka, 1 polévková lžíce kakaa (vrchovatá), 1 polévková lžíce skořice, 100 g práškového cukru + cukr a skořici na posypání, nebo čokoládovou polevu

Postup:
Čokoládu necháme v horké kávě rozpustit a necháme vychladnout. Troubu rozehřejeme na 180°C. Máslo, cukr a skořici ušleháme, přidáme vejce, potom prosátou mouku s práškem do pečiva a v kávě rozpuštěnou čokoládu. Dobře promícháme. Pak vmícháme mandle.

Formu o průměru 24 cm vyplníme pečícím papírem a poté do ní nalijeme těsto. Pečeme asi 60 minut. Potom koláč necháme úplně vychladnout, vyklopíme z formy a rozřízneme podélně na 2 části.

Máslo rozpustíme, smícháme s mlékem, kakaem, skořicí a práškovým cukrem. Touto směsí natřeme vnitřní strany rozpůlených částí. Necháme odležet asi 10 minut, potom natřeme na spodní část jablečné pyré a přiklopíme vrchní částí. Opatrně přimáčkneme.

Nakonec koláč posypeme práškovým cukrem a trochou skořice, nebo polijeme čokoládovou polevou. Je dobré koláč nechat chvíli odležet, je potom vláčnější.

autor: Marcela Antošová