Koláč se skořicí plněný jablečným pyré
Recept na sladký dezert nabídla posluchačům Marcela Antošová v Apetýtu 20. února.
Na těsto potřebujeme:
125 ml horké silné kávy, 50 g čokolády, 50 g mletých mandlí, 250 g hnědého cukru, 200 g másla, 1 polévková lžíce skořice, 3 vejce, 300 g polohrubé mouky, 2 kávové lžičky prášku do pečiva
Na náplň potřebujeme:
150 g jablečného pyré, 80 g másla, 3 polévkové lžíce mléka, 1 polévková lžíce kakaa (vrchovatá), 1 polévková lžíce skořice, 100 g práškového cukru + cukr a skořici na posypání, nebo čokoládovou polevu
Postup:
Čokoládu necháme v horké kávě rozpustit a necháme vychladnout. Troubu rozehřejeme na 180°C. Máslo, cukr a skořici ušleháme, přidáme vejce, potom prosátou mouku s práškem do pečiva a v kávě rozpuštěnou čokoládu. Dobře promícháme. Pak vmícháme mandle.
Formu o průměru 24 cm vyplníme pečícím papírem a poté do ní nalijeme těsto. Pečeme asi 60 minut. Potom koláč necháme úplně vychladnout, vyklopíme z formy a rozřízneme podélně na 2 části.
Máslo rozpustíme, smícháme s mlékem, kakaem, skořicí a práškovým cukrem. Touto směsí natřeme vnitřní strany rozpůlených částí. Necháme odležet asi 10 minut, potom natřeme na spodní část jablečné pyré a přiklopíme vrchní částí. Opatrně přimáčkneme.
Nakonec koláč posypeme práškovým cukrem a trochou skořice, nebo polijeme čokoládovou polevou. Je dobré koláč nechat chvíli odležet, je potom vláčnější.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.