Koláč s klobásou a česnekem

Apetýt vám naservíruje koláč s klobásou a česnekem. Jídlo je to chlapácké, skvěle chutná teplé i na studeno druhý den.

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 230 g uvařených brambor
  • 500 g hladké mouky
  • 1,5 polévkové lžíce oleje
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžičku drceného kmínu
  • 1 polévkovou lžíci cukru
  • půl kostky droždí

na ozdobu:

  • 400 g klobásy
  • 1 středně velkou cibuli
  • 6 stroužků česneku
  • 1 polévkovou lžíci oleje
  • trochu kmínu

Postup:

  1. Oloupané brambory uvaříme doměkka a necháme je vychladnout, potom je nastrouháme do mísy, přisypeme mouku, sůl, cukr, kmín a rozdrobíme droždí, přilijeme olej s vodou a vypracujeme těsto, které necháme vzejít na teplém místě pod utěrkou.
  2. Klobásu nakrájíme na kolečka, česnek na tenké plátky a cibuli na tenké měsíčky.
  3. V misce promícháme s olejem a kmínem.
  4. Asi třetinu směsi vmícháme do vykynutého těsta a zapracujeme.
  5. Těsto rozválíme do obdélníkového tvaru, podle plechu, do kterého jsme dali pečicí papír.
  6. Povrch posypemem zbylou směsí s klobásou a mírně vtlačíme do těsta.
  7. Necháme 20 minut odpočinout na teplém místě a troubu rozehřejeme na 180 stupňů.
  8. Koláč pečeme po dobu 35 minut.

Tip: Ze stejného těsta můžeme připravit například malé plněné koláčky. Těsto můžeme posypat i trochou oregana, koláč bude potom ještě voňavější a klobásu zaměnit například za šunku.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.