Koláč s klobásou a česnekem
Apetýt vám naservíruje koláč s klobásou a česnekem. Jídlo je to chlapácké, skvěle chutná teplé i na studeno druhý den.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 230 g uvařených brambor
- 500 g hladké mouky
- 1,5 polévkové lžíce oleje
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 polévkovou lžíci cukru
- půl kostky droždí
na ozdobu:
- 400 g klobásy
- 1 středně velkou cibuli
- 6 stroužků česneku
- 1 polévkovou lžíci oleje
- trochu kmínu
Postup:
- Oloupané brambory uvaříme doměkka a necháme je vychladnout, potom je nastrouháme do mísy, přisypeme mouku, sůl, cukr, kmín a rozdrobíme droždí, přilijeme olej s vodou a vypracujeme těsto, které necháme vzejít na teplém místě pod utěrkou.
- Klobásu nakrájíme na kolečka, česnek na tenké plátky a cibuli na tenké měsíčky.
- V misce promícháme s olejem a kmínem.
- Asi třetinu směsi vmícháme do vykynutého těsta a zapracujeme.
- Těsto rozválíme do obdélníkového tvaru, podle plechu, do kterého jsme dali pečicí papír.
- Povrch posypemem zbylou směsí s klobásou a mírně vtlačíme do těsta.
- Necháme 20 minut odpočinout na teplém místě a troubu rozehřejeme na 180 stupňů.
- Koláč pečeme po dobu 35 minut.
Tip: Ze stejného těsta můžeme připravit například malé plněné koláčky. Těsto můžeme posypat i trochou oregana, koláč bude potom ještě voňavější a klobásu zaměnit například za šunku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka