Koláč s klobásou a česnekem
Apetýt vám naservíruje koláč s klobásou a česnekem. Jídlo je to chlapácké, skvěle chutná teplé i na studeno druhý den.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 230 g uvařených brambor
- 500 g hladké mouky
- 1,5 polévkové lžíce oleje
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžičku drceného kmínu
- 1 polévkovou lžíci cukru
- půl kostky droždí
na ozdobu:
- 400 g klobásy
- 1 středně velkou cibuli
- 6 stroužků česneku
- 1 polévkovou lžíci oleje
- trochu kmínu
Postup:
- Oloupané brambory uvaříme doměkka a necháme je vychladnout, potom je nastrouháme do mísy, přisypeme mouku, sůl, cukr, kmín a rozdrobíme droždí, přilijeme olej s vodou a vypracujeme těsto, které necháme vzejít na teplém místě pod utěrkou.
- Klobásu nakrájíme na kolečka, česnek na tenké plátky a cibuli na tenké měsíčky.
- V misce promícháme s olejem a kmínem.
- Asi třetinu směsi vmícháme do vykynutého těsta a zapracujeme.
- Těsto rozválíme do obdélníkového tvaru, podle plechu, do kterého jsme dali pečicí papír.
- Povrch posypemem zbylou směsí s klobásou a mírně vtlačíme do těsta.
- Necháme 20 minut odpočinout na teplém místě a troubu rozehřejeme na 180 stupňů.
- Koláč pečeme po dobu 35 minut.
Tip: Ze stejného těsta můžeme připravit například malé plněné koláčky. Těsto můžeme posypat i trochou oregana, koláč bude potom ještě voňavější a klobásu zaměnit například za šunku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.