Kokosové hrudky
Upéct cukroví pokud máte v rodině nebo mezi známými alergika na některou z běžných surovin na pečení, není zrovna jednoduché. Tentokrát vynecháme máslo a vůbec jakýkoliv tuk. Pochutnají si tedy i ti, kteří nesnesou laktózu.
Budete potřebovat:
- 200 g strouhaného kokosu
- 200 g moučkového cukru
- 50 g hladké mouky
- citrónová šťáva a kůra
- 3 bílky
Postup:
- Kokos opražíme nasucho na pánvi a necháme vychladnout.
- Z bílků a lžičky citrónové šťávy ušleháme sníh.
- Cukr a mouku prosejeme do mísy a zapracujeme do sněhu spolu s citrónovou kůrou a kokosem.
- Plech vyložíme pečicím papírem (aby lépe držel, potřeme plech lehce tukem) a lžičkou na něj klademe menší hromádky kokosové hmoty.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 165 stupňů asi 10 minut (dle velikosti).
- Necháme vychladnout na mřížce.
- Část můžeme po upečení pocákat čokoládou.
Tip: Nebudete-li hrudky péct příliš dlouho při nízké teplotě, neměly by být tvrdé. A kdyby se přece jen nezadařilo, zkuste je dát na nějakou dobu do mrazáku nebo na balkon a pak zpět do kuchyně, nebo tam, kde je pokojová teplota.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.