Koblihový nákyp

Koblížky, jak známo, nejlépe chutnají čerstvé. A když jich náhodou pár zbude? I s tím si víme rady. Když se vám přihodí něco podobného, ať už s koblihami, vánočkou nebo třeba vekou, zachrání to dobře udělaný nákyp. Ze suchého pečiva je pak rázem nadýchaná vláčná dobrota a rozhodně nemusí skončit mezi odpadky jen proto, že už není v té nejlepší formě.

Budete potřebovat:

  • 4 starší koblihy
  • 4 jablka
  • 4 lžíce medu
  • 50 g cukru
  • šťáva z 1 citrónu
  • plátky mandlí
  • máslo

na přelití:

  • 4 vejce
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 ml mléka
  • 50 g cukru
  • vanilka

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a zapékací mísu vymažeme máslem.
  2. Koblihy nakrájíme na plátky silné asi 1,5 centimetru.
  3. Jablka omyjeme, rozčtvtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky a zhruba stejné tloušťce jako koblihy.
  4. Promícháme s citrónovou šťávou.
  5. Cukr necháme zkaramelizovat, přidáme med a směsí přelijeme jablka.
  6. Do zapékací mísy klademe na střídačku plátky jablek a koblih.
  7. Všechny suroviny na přeliv smícháme a směs nalijeme do pekáčku.
  8. Posypeme plátky mandlí, případně lžící třtinového cukru.
  9. Pečeme asi půl hodiny při 180 stupňich a na dalších 10-15 minut teplotu zvýšíme na 200 stupňů.
  10. Servírujeme teplé.

Tip: Kdo má rád, může přidat trochu rumu nebo vaječného koňaku.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.