Koblihový nákyp
Koblížky, jak známo, nejlépe chutnají čerstvé. A když jich náhodou pár zbude? I s tím si víme rady. Když se vám přihodí něco podobného, ať už s koblihami, vánočkou nebo třeba vekou, zachrání to dobře udělaný nákyp. Ze suchého pečiva je pak rázem nadýchaná vláčná dobrota a rozhodně nemusí skončit mezi odpadky jen proto, že už není v té nejlepší formě.
Budete potřebovat:
- 4 starší koblihy
- 4 jablka
- 4 lžíce medu
- 50 g cukru
- šťáva z 1 citrónu
- plátky mandlí
- máslo
na přelití:
- 4 vejce
- 150 ml smetany ke šlehání
- 100 ml mléka
- 50 g cukru
- vanilka
Postup:
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů a zapékací mísu vymažeme máslem.
- Koblihy nakrájíme na plátky silné asi 1,5 centimetru.
- Jablka omyjeme, rozčtvtíme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na plátky a zhruba stejné tloušťce jako koblihy.
- Promícháme s citrónovou šťávou.
- Cukr necháme zkaramelizovat, přidáme med a směsí přelijeme jablka.
- Do zapékací mísy klademe na střídačku plátky jablek a koblih.
- Všechny suroviny na přeliv smícháme a směs nalijeme do pekáčku.
- Posypeme plátky mandlí, případně lžící třtinového cukru.
- Pečeme asi půl hodiny při 180 stupňich a na dalších 10-15 minut teplotu zvýšíme na 200 stupňů.
- Servírujeme teplé.
Tip: Kdo má rád, může přidat trochu rumu nebo vaječného koňaku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.