Kmín zabrání předčasnému klíčení zeleniny. Vyrobíte z něj ale i sirup, olej nebo čaj
Kmín je u nás nejužívanějším kořením. Na každého obyvatele spotřebujeme 140 g za rok. Působí proti nadýmání, do brambor jej dáváme proto, že působí jako protijed solaninu, který obsahují dlouho skladované brambory.
Kmín pomůže s trávením, zmírňuje žaludeční křeče, podporuje vykašlávání hlenu při onemocnění dýchacích cest. Připravují se z něj aromatické oleje, sirupy a léčivé čaje.
Zajímavé je, že kmín je jako součást lučních porostů tím, co zvyšuje hodnotu krmiva pro dobytek. Nažky kmínu jsou naopak jedovaté pro ptactvo. Kvetoucí kmín milují včely.
Kořeny kmínu i listová růžice obsahují velké množství vitamínu C. Kmín můžete originálně použít ve sklepě nebo tam, kde je úložiště brambor a kořenové zeleniny, zabráníte tím předčasnému klíčení v době, kdy se venku zvyšuje teplota.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.