Kél s bramborem

Kapustu zbavíme horních listů, rozkrájíme na čtvrtky a vykrojíme košťál

Kél neboli kapusta je podle některých zdrojů pravděpodobně nejzdravější zeleninou na světě. Proč? Jak asi tušíte, hlavně díky vitamínu C. Kél ho totiž v syrovém stavu obsahuje asi čtyřikrát více než špenát.

Budete potřebovat:

  • 1 kapusta
  • 1/2 kila brambor
  • 2 cibule
  • 1 lžíce vepřového sádla
  • 1 palička česneku
  • kmín mletý
  • pepř černý

Postup:

  1. Kapustu nakrájíme na hrubo, cibuli na jemno.
  2. Brambory oloupeme, propereme a nakrájíme na kostky.
  3. Česnek očistíme a nakrájíme na jemno.
  4. Ve větším hrnci osmažíme nakrájenou cibuli na sádle, přidáme kapustu, osolíme, opepříme a asi 5 minut dusíme pod poklicí.
  5. Přidáme brambory, kmín, zalijeme vodou a přivedeme k varu.
  6. Vaříme, až je kél měkký.

Podle typu brambor můžeme nejdříve trochu povařit brambory, až pak přidat kapustu, aby příliš nezměkla.