Kecaný koláč
Recept zazněl v Apetýtu s Věrou Hotařovou v úterý 29. října.
Suroviny:
20 g droždí, 1 lžíce krupicového cukru, 150 − 200 ml mléka, 200 g hladké mouky, 175 g polohrubé mouky, 100 g rozpuštěného másla, 2 žloutky, špetka soli
Tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu, 2 vanilkové cukry, 1 žloutek (vše smícháme dohromady)
Maková náplň: 150 g mletého máku, 100 g cukru, cca 200 ml mléka, rum (Mák s cukrem krátce svaříme s mlékem na hustou kaši, ochutíme rumem.)
Povidlová náplň: 300 g švestkových povidel, trocha rumu
Drobenka: polohrubá mouka, cukr krupice, 1 vanilkový cukr, žloutek, máslo
Příprava koláče:
Droždí rozdrobíme do mísy, přidáme cukr, trochu mouky, zalijeme mírně teplým mlékem, zamícháme, přikryjeme a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek. Poté přidáme ostatní ingredience, máslo nesmí být horké. Vypracujeme hladké tužší těsto, necháme přikryté na teplém místě hodinu kynout.
Na vymaštěný plech s okrajem těsto rovnoměrně rozprostřeme do tenké vrstvy. Na těsto klademe pomocí lžíce střídavě všechny tři náplně. Nádivka musí vyšší než těsto. Nakonec posypeme drobenkou.
Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 35 minut, až mají okraje zlatavou barvu a odlupují se od plechu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.