Kdy konzumovat jablko pomocí ruky a kdy vidličkou? Radí Ladislav Špaček
K podzimu patří i jablka. Jak jíst jablko, když nám přistane na stole v míse nebo na talířku v nóbl restauraci?
S ovocem bývá problém. Vděčíme dobrým restauracím za to, že nám nepodávají ovoce celé, ale že ho upraví tak, abychom ho mohli rovnou konzumovat. Udělají z něj třeba ovocný salát, na který si vezmeme lžičku.
Jestliže ovšem máme naservírováno celé ovoce, tak se do něj musíme nějak pustit. Jablko je velmi jednoduché. Nejprve ho z mísy přeneseme na svůj dezertní talířek. Vezmeme ostrý nožík, který se k jablku a k jeho servírování podává, a rozkrojíme ho na dílky. Z nich vykrojíme jádřinec. Potom můžeme rukou konzumovat.
Budeme-li opravdu v luxusním prostředí, tak levá ruka nebude v akci, ale použijeme vidličku. Tou si přidržíme jablko, nakrájíme ho, vidličkou přidržíme jednotlivé měsíčky a vykrojíme z nich jádřinec. Vidličkou také budeme krájet samotný měsíček jablka a vkládat do úst. Noblesní prostředí totiž vyžaduje noblesní chování.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.