Kam odložit lžíci, když dojíte vývar, radí Ladislav Špaček
Jak se noblesně chovat doma nebo v restauraci u stolu radí odborník na etiketu, Ladislav Špaček. Když dojíme vývar, kam máme odložit lžíci, abychom neudělali společenské faux pas?
Jestliže máme bujon, servíruje se vždycky miska i s podšálkem. Sníme tedy nejdříve pevné části bujonu, zavářky, a poslední třetinu bujonu můžeme vypít.
Takže uchopíme bujonovou misku za ouška, pokud nemá ouška, tak palcem a ukazováčkem na obou stranách, a poslední třetinu můžeme vypít. Lžíci pak odkládáme vždy na podšálek. Nenecháváme ji v jídelní pozici, tedy v šálku. To proto, abychom obsluze vyslali správný signál.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.