Kam odložit lžíci, když dojíte vývar, radí Ladislav Špaček

20. říjen 2024

Jak se noblesně chovat doma nebo v restauraci u stolu radí odborník na etiketu, Ladislav Špaček. Když dojíme vývar, kam máme odložit lžíci, abychom neudělali společenské faux pas?

Jestliže máme bujon, servíruje se vždycky miska i s podšálkem. Sníme tedy nejdříve pevné části bujonu, zavářky, a poslední třetinu bujonu můžeme vypít.

Takže uchopíme bujonovou misku za ouška, pokud nemá ouška, tak palcem a ukazováčkem na obou stranách, a poslední třetinu můžeme vypít. Lžíci pak odkládáme vždy na podšálek. Nenecháváme ji v jídelní pozici, tedy v šálku. To proto, abychom obsluze vyslali správný signál.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio