Jemná domácí paštika

Masová pomazánka, která chutná skvěle s čerstvým pečivem, může být i vděčným jedlým dárkem. Zkuste si ji vyrobit podle Apetýtu.

Potřebovat budete:

  • 400 g vepřových jater (můžete je půl na půl nakombinovat s drůbežími)
  • 150 g másla
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g másla na zalití
  • 2 lžíce smetany
  • špetku tymiánu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Játra si očistíme, na pánvi rozehřejeme oříšek másla a nakrájenou cibuli s česnekem. Smažíme asi 2 minuty.
  2. Přisypeme tymián a promícháme. Po minutě přidáme játra, která orestujeme doměkka.
  3. Směs rozmixujeme se změklým máslem, smetanou, solí a pepřem.
  4. Hmotu dáme do formy ve tvaru srnčího hřbetu (vyloženou potravinovou fólií), zalijeme rozpuštěným máslem a necháme dobře vychladit.
  5. V závěru můžete přidat i najemno nakrájené vlašské oříšky a sušené brusinky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.