Jemná domácí paštika
Masová pomazánka, která chutná skvěle s čerstvým pečivem, může být i vděčným jedlým dárkem. Zkuste si ji vyrobit podle Apetýtu.
Potřebovat budete:
- 400 g vepřových jater (můžete je půl na půl nakombinovat s drůbežími)
- 150 g másla
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 50 g másla na zalití
- 2 lžíce smetany
- špetku tymiánu
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Játra si očistíme, na pánvi rozehřejeme oříšek másla a nakrájenou cibuli s česnekem. Smažíme asi 2 minuty.
- Přisypeme tymián a promícháme. Po minutě přidáme játra, která orestujeme doměkka.
- Směs rozmixujeme se změklým máslem, smetanou, solí a pepřem.
- Hmotu dáme do formy ve tvaru srnčího hřbetu (vyloženou potravinovou fólií), zalijeme rozpuštěným máslem a necháme dobře vychladit.
- V závěru můžete přidat i najemno nakrájené vlašské oříšky a sušené brusinky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.