Jelítková pánev s kysaným zelím

Zima a zabíjačky – to k sobě prostě patří. Ať už si z nějaké donesete oblíbené dobroty sami, nebo vás podarují známí, celý tento týden najdete v Apetýtu tipy na to, jak je zpracovat tradičními i originálními způsoby tak, abyste si pochutnali.

Budete potřebovat:

  • 1-2 jelita
  • 5 středních brambor
  • 100 g slaniny
  • 1 sklenice kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • petrželka
  • čerstvý křen
  • sůl, pepř
  • ocet a cukr dle chuti
  • koření (kmín, majoránka, celý pepř, bobkový list)

Postup:

  1. Brambory oškrábeme, nakrájíme a dáme vařit v osolené vodě.
  2. V pánvi roztopíme sádlo a opečeme na něm jelita.
  3. Jakmile střívko praskne, vezmeme dvě vidličky, jelítko roztrhneme a obsah v pánvi promícháme s uvařenými bramborami.
  4. Vše dochutíme solí, pepřem, majoránkou a opečeme.
  5. Zelí dáme do cedníku a propláchneme studenou vodou.
  6. V hrnci rozpustíme trochu sádla a zpěníme na něm na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli.
  7. Přidáme zhruba dvě lžičky krupicového cukru a necháme zkaramelizovat.
  8. Dále dáme do hrnce zelí, promícháme a krátce opečeme.
  9. Přidáme dle chuti ocet a podlijeme trochou vody.
  10. Přimícháme koření a dusíme asi 15 minut.
  11. Servírujeme spolu s obsahem pánve a strouhaným křenem.
autor: Zuzana Plíšková