Jeden úspěch vychází na deset neúspěchů. Ve vědě je důležitá trpělivost, shodují se brněnští výzkumníci

17. únor 2023

„Věda je většinou složená z negativních střípků poznání, z nich se musíte poučit a pokračovat dál. Frustrace je součástí naší práce,“ říkají s úsměvem Marcela Hortová Kohoutková a Jan Frič, výzkumníci ze skupiny Buněčné a molekulární imunoregulace Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Čím je pro ně výzkum motivující? „Hledání a otázky, které člověk má, jsou nejdůležitější. Zvědavost je to, co tlačí naši práci dopředu. Je to taková fascinace! Čím hlouběji se posunujete, tím víc vás to zajímá. Krok za krokem odhalujeme další souvislosti. Denně si klademe otázku proč,“ popisují.

Čtěte také

Otázka zdravého stáří je pro výzkumníky aktuální. „V naší skupině je to od začátku jedno z nosných témat. Konkrétně se zabýváme stárnutím imunitního systému, jak je propojeno s dalšími onemocněními imunity. Výsledky se snažíme vždycky přenést od nás z laboratoře přímo k pacientovi.“

Jednou z nejdůležitějších vlastností při výzkumné práci je trpělivost a neméně důležitá je také ochota ke spolupráci. „Jeden úspěch vychází asi tak na deset neúspěchů. Moc nás těší a motivuje, že máme v našem oboru studenty, které studium baví. Také máme intenzivní síť velkých mezinárodních i domácích kontaktů, to je pro vědu důležité. Nelze to dělat na jednom písečku, bez společného postupu se neobejdeme. Považuji za důležité, že se každý může obrátit na kohokoliv o pomoc,“ doplňuje Marcela Hortová Kohoutková.

Čtěte také

11. února jsme si připomněli Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné podpořit jejich zapojení do výzkumné činnosti. „Víme o něm, ve vědecké komunitě se tento den reflektuje. Má pro nás význam, nejlepší ale bude, až podobný den vůbec nebude muset být,“ říká Hortová Kohoutková.

Jaké konkrétní výsledky bádání se jim podařilo uvést do praxe? Co jim dělá největší radost? Poslechněte si v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související