Jarní kroupoto s chřestem
Celý tento týden zvědavě nahlížíme do talířů známých osobností. A našemu hledáčku neunikl ani sám Albert Einstein. Držitel Nobelovy ceny si přinejmenším v závěru života dopřával jídla výhradně bez masa. Navíc se mu prý vždy zdálo, že člověk nebyl předurčen k tomu být masožravcem. No a protože měl zároveň slabost pro italskou kuchyni, připravila Zuzana Plíšková recept, který by jistě ocenil.
Budete potřebovat:
1 svazek zeleného chřestu
2 hrsti mraženého hrášku
1,5 litru zeleninového vývaru/vody
125 ml bílého vína
2 hrnky předem namočených ječných krup
petrželka
bazalka
pórek
3 stroužky česneku
sůl, pepř
Postup:
1. Chřest nakrájíme na špalíky a vaříme v osolené vodě se lžičkou cukru, solí a kolečkem citrónu asi 4 minuty.
2. Propláchneme studenou vodu a dáme do mixéru spolu s bylinkami.
3. Přidáme trochu vývaru/vody a rozmixujeme dohladka.
4. V hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něj nakrájený pórek.
5. Pak přidáme nadrobno nasekaný česnek a nakonec kroupy.
6. Po 4-5 minutách podlijeme vínem a mícháme, dokud se většina tekutiny neodpaří.
7. Poté osolíme a začneme přidávat po naběračkách vývar - zalijeme trochou vývaru, necháme tekutinu vstřebat, opět zalijeme vývarem a opakujeme, dokud nejsou kroupy hotové (trvá to asi 25 minut).
8. Jakmile jsou kroupy uvařené, vmícháme lžící másla a dle chuti strouhaný parmezán.
9. Přidáme chřestové pyré a hrášek.
10. Dochutíme a na talíři sypeme dle chuti strouhaným parmezánem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.