Jak se dříve zavařovala dýně

Recept jsme získali od Hany Tarabusové z Valašských Klobouk, umělecké vedoucí Národopisného souboru Klobučan. Ta jej zase dostala od své tchýně a vy si na takto zavařené dýni ve sladkokyselém nálevu nepochybně pochutnáte.

Budete potřebovat:

dýně
cukr
celá skořice
hřebíček
bílé víno
citrón

Postup:

1. Dýňovou dužinu nakrájíme na kostičky a zvážíme.

2. Zalijeme okyselenou vodou a necháme 24 hodin zaležet.

3. Vodu slijeme a na kilogram dýně přidáme půl kilogramu cukru.

4. Dobře promícháme a přes noc necháme znovu zaležet.

5. Sladkou vodu slijeme, přidáme víno, celý citrón nakrájený na kolečka, skořici, pár hřebíčku a takto vaříme, dokud není dýně skelná (ne bílá).

6. Dáváme do větších sklenic pod celofán a už nesterilujeme.

7. Můžeme podávat samostatně nebo k masu.

autor: Zuzana Plíšková