Jak se dříve zavařovala dýně
Recept jsme získali od Hany Tarabusové z Valašských Klobouk, umělecké vedoucí Národopisného souboru Klobučan. Ta jej zase dostala od své tchýně a vy si na takto zavařené dýni ve sladkokyselém nálevu nepochybně pochutnáte.
Budete potřebovat:
dýně
cukr
celá skořice
hřebíček
bílé víno
citrón
Postup:
1. Dýňovou dužinu nakrájíme na kostičky a zvážíme.
2. Zalijeme okyselenou vodou a necháme 24 hodin zaležet.
3. Vodu slijeme a na kilogram dýně přidáme půl kilogramu cukru.
4. Dobře promícháme a přes noc necháme znovu zaležet.
5. Sladkou vodu slijeme, přidáme víno, celý citrón nakrájený na kolečka, skořici, pár hřebíčku a takto vaříme, dokud není dýně skelná (ne bílá).
6. Dáváme do větších sklenic pod celofán a už nesterilujeme.
7. Můžeme podávat samostatně nebo k masu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Mimozemští roboti, červí díry, kosmické elektrárny... je lepší být ve střehu.
Tomáš Vacek, vedoucí Programu celoplošné stanice


Komplet 3CD Vladana a Prasopes
Co se stane, když se desetiletá holka rozhodne být intergalaktickou strážkyní? Sci-fi seriál o útěku z domova, vzpouře strojů a přátelství s jedním zvláštním kouzelným zvířetem.