Jahodový nepečený dort s mléčnou rýží

Když je už v jahodové sezóně tak teplo, že se vám nechce zapínat troubu, recept na nepečený dort se určitě hodí.

Budete potřebovat:

korpus:

200 g sušenek
100 g másla

náplň:

750 ml mléka
kůra z 1 citrónu
180 g rýže
150 g cukru
vanilkový cukr
9 plátků želatiny
2 kelímky šlehačky (cca 360 g)

navíc:

cca 700 g jahod
červené dortové želé

Postup:

1. Sušenky rozrtíme na prášek a smícháme s rozpuštěným máslem.

2. Natlačíme na dno dortové formy a dáme do lednice.

3. Mléko nalijeme do hrnce, přidáme citrónovou kůru, 100 g cukru a vanilkový cukr.

4. Svaříme spolu s rýží, aby vznikla hustší směs (cca 30 minut na mírném plameni).

5. Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme asi 3-5 minut stát.

6. Důkladně vyždímeme a vmícháme do horké mléčné rýže.

7. Šlehačku ušleháme a vmícháme do vychladlé rýže.

8. Navrstvíme do dortové formy a dáme alespoň na 2 hodiny do lednice.

9. Jahody rozpůlíme a rozprostřeme na dort.

10. Želé připravíme dle návodu na obalu spolu se zbylým cukrem a zalijeme jím jahody.

11. Před podáváním necháme důkladně vychladit.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.