Jáhlový dort

Recept, který je v rodině Andrey Kratinové ohromně populární. Ale ono není divu - navzdory netradičním použitým surovinám je to přece jenom dort.

Budete potřebovat:

250g vařených jáhel
250g vařených krup
150g mletého máku
100g křížal
3 polévkové lžíce vlašských ořechů
hřebíček
anýz
špetka mořské soli
javorový sirup
sladidlo (med, hnědý cukr nebo sladěnka)

Postup:

1. Rozemleté koření, mletý mák a polovinu dobře uvařených jáhel a krup (lze vařit 20 minut v papiňáku) zpracujeme na hustší těsto.

2. Jemně vmícháme ořechy, křížaly a sladidlo.

3. Nalijeme do kulaté formy vyložené pečícím papírem.

4. Pečeme v troubě 20 minut při 180°C dozlatova.

5. Na polevu použijeme druhou polovinu jáhel a krup.

6. Rozmixujeme s javorovým sirupem, necháme v lednici zchladnout.

7. Po ztuhnutí krémem natřeme povrch dortu.

8. Zdobíme dle libosti kokosem, skořicí nebo ovocem.

autor: Andrea Kratinová