Jablkové kule

V míse si z mouky, vody a trochu soli vypracujeme těsto. Výsledná konzistence těsta by měla vláčná

Předpis na jablkové kule od Boženy Filákové ze Slavičína vystačí přibližně na 48 kusů. Její maminka je dělávala ze švestek, ale z dobře uskladněných jablek je mohla dělat klidně až do dalšího roku. Zároveň je to trochu výzva pro ty zkušenější kuchařky – čím šikovnější je kuchařka, tím je vrstva těsta kolem ovoce tenčí, kule jsou lepší a strávníci jich víc spořádají.

Budete potřebovat:

těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 velká lžíce sádla
200 ml horké vody
špetka soli

náplň:
6 větších jablek

na dokončení:
60 g másla
5 lžic mletého cukru
asi 5 lžic hladké mouky

Postup:

1. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, špetku soli, zalijeme horkou vodou, přidáme sádlo a dobře zpracujeme tak, aby těsto bylo vláčné, aby se nelepilo na mísu a dobře se natahovalo.

2. Vál posypeme polohrubou moukou a těsto na něj přeneseme.

3. Přikryjeme mísou a necháme odpočinout.

4. Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky.

5. Pokud jsou jablka moc vlhká, vysušíme je v utěrce.

6. Pak utrhneme vždy kousek těsta, do kterého jablka balíme.

7. Vaříme ve velkém hrnci v osolené vodě, jakmile začne voda vřít, vaříme asi 6 minut.

8. Sítem vyndáme z hrnce a na míse pokapeme máslem.

9. Mezitím dáme vařit zbytek kulí.

10. V kastrolku rozpustíme sádlo s máslem a přidáme hladkou mouku.

11. Umícháme zásmažku, odstavíme z plotny, přidáme cukr a promícháme s kulemi.