Jablkové kule
Předpis na jablkové kule od Boženy Filákové ze Slavičína vystačí přibližně na 48 kusů. Její maminka je dělávala ze švestek, ale z dobře uskladněných jablek je mohla dělat klidně až do dalšího roku. Zároveň je to trochu výzva pro ty zkušenější kuchařky – čím šikovnější je kuchařka, tím je vrstva těsta kolem ovoce tenčí, kule jsou lepší a strávníci jich víc spořádají.
Budete potřebovat:
těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 velká lžíce sádla
200 ml horké vody
špetka soli
náplň:
6 větších jablek
na dokončení:
60 g másla
5 lžic mletého cukru
asi 5 lžic hladké mouky
Postup:
1. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, špetku soli, zalijeme horkou vodou, přidáme sádlo a dobře zpracujeme tak, aby těsto bylo vláčné, aby se nelepilo na mísu a dobře se natahovalo.
2. Vál posypeme polohrubou moukou a těsto na něj přeneseme.
3. Přikryjeme mísou a necháme odpočinout.
4. Mezitím oloupeme jablka, zbavíme jádřinců a nakrájíme na osminky.
5. Pokud jsou jablka moc vlhká, vysušíme je v utěrce.
6. Pak utrhneme vždy kousek těsta, do kterého jablka balíme.
7. Vaříme ve velkém hrnci v osolené vodě, jakmile začne voda vřít, vaříme asi 6 minut.
8. Sítem vyndáme z hrnce a na míse pokapeme máslem.
9. Mezitím dáme vařit zbytek kulí.
10. V kastrolku rozpustíme sádlo s máslem a přidáme hladkou mouku.
11. Umícháme zásmažku, odstavíme z plotny, přidáme cukr a promícháme s kulemi.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.