Jablečný koláč z pánve
Vařič, hrnec, pánev a pár dalších kousků nádobí, které už nám doma překáželo - to je obvyklé vybavení kuchyní na chatách, kde možná i vy trávíte část léta. I s omezenými možnostmi a bez trouby ale připravíte třeba i jednoduchý moučník.
Budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 150 g + 2 lžíce cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3 vejce
- citrónová kůra a šťáva
- cca 250 g kyselejších jablek
Postup:
- Jablka nakrájíme na středně tlusté plátky, pokapeme citrónovou šťávou a smícháme s 2 lžícemi cukru.
- Dáme do máslem dobře vymazané větší hluboké pánve a krátce podusíme.
- Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a nakonec mouku s práškem do pečiva.
- Nalijeme na jablka, přiklopíme poklíčkou a pečeme asi 10 minut na středním plameni.
- Poté ho stáhneme na minimum a dopékáme ještě 10-15 minut.
- Po upečení pánev příklopíme větším talířem a otočením vyklopíme z pánve.
- Před servírovaním posypeme moučkovým cukrem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka