Jablečné růžičky
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budete potřebovat:
balíček listového těsta (400 g)
nejlépe 3 červená jablíčka
výraznější marmeláda nebo lískooříšková pomazánka
skořicový cukr
citrónová šťáva
Postup:
1. Jablka rozpůlíme a vykrojíme jádřinec. Nakrájíme na tenké plátky a spaříme v horké vodě s citrónem, aby trochu změkly. Slijeme vodu.
2. Těsto rozválíme a rozdělíme rádýlkem na proužky (7 x 3 cm) a potřeme marmeládou nebo oříškovou pomazánkou.
3. Na vrchní polovinu každého proužku těsta klademe plátky jablka a to tak, aby jejich vrchní část (oblouček), vždy přesahovala přes těsto a jednotlivé plátky jablek se částečně překrývaly.
4. Až budeme u konce, přehneme spodní polovinu těsta a každý proužek srolujeme.
5. Na jedné straně nám vznikne růžička, tou druhou každý kousek posadíme do papírového košíčku nebo formy na muffiny a pečeme při 190 stupních.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.