Jablečné řezy se šlehačkou

Nejprve oloupeme a nastrouháme jablka, abychom po nastrouhání získali 600 g jablečné směsi

Máte plný sklep jablek ale marně si lámete hlavu s tím, v jakou dobrotu je proměnit, protože štrůdl už vás omrzel? Tady je recept na moučník pro zimní období jako dělaný!

Budete potřebovat

na těsto:

  • 130 g hladké mouky
  • 170 g cukru
  • vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva
  • špetka soli

na náplň:

  • 1 kg jablek
  • 500 ml vody
  • 125 ml jablečného džusu
  • 100 g cukru
  • 1,5 balení vanilkového pudinku

na krém:

  • 2 balení smetany ke šlehání
  • 2 ztužovače šlehačky
  • 4 vanilkové cukry
  • skořice

Postup:

Těsto:

  1. Bílky vyšleháme do polotuha a postupně zapracujeme cukr a vanilkový cukr.
  2. Pak přišleháme žloutky (jeden po druhém) a nakonec mouku s práškem do pečiva a solí.
  3. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 stupních asi 20-25 minut.

Náplň:

  1. Jablka oloupeme a nakrájíme na kousky.
  2. Dáme do hrnce spolu s jablečnou šťávou, cukrem a polovinou vody.
  3. Vaříme dokud nevznikne hmota podobná jablečnému pyré.
  4. Pak rozmícháme pudink ve druhé polovině vody, vlijeme do hrnce a ještě krátce povaříme.
  5. Poté necháme za občasného míchání vychladnout.
  6. Rozetřeme na vychladlý piškot.
  7. Smetanu ušleháme spolu s cukry a ztužovačem.
  8. Rozetřeme na jablečnou vrstvu a posypeme skořicí.
  9. Před podávání dáme důkladně vychladit.

Tip: Místo skořice můžete řezy posypat třeba strouhanou čokoládou.