Jablečné řezy se šlehačkou
Máte plný sklep jablek ale marně si lámete hlavu s tím, v jakou dobrotu je proměnit, protože štrůdl už vás omrzel? Tady je recept na moučník pro zimní období jako dělaný!
Budete potřebovat
na těsto:
- 130 g hladké mouky
- 170 g cukru
- vanilkový cukr
- 4 vejce
- 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva
- špetka soli
na náplň:
- 1 kg jablek
- 500 ml vody
- 125 ml jablečného džusu
- 100 g cukru
- 1,5 balení vanilkového pudinku
na krém:
- 2 balení smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- 4 vanilkové cukry
- skořice
Postup:
Těsto:
- Bílky vyšleháme do polotuha a postupně zapracujeme cukr a vanilkový cukr.
- Pak přišleháme žloutky (jeden po druhém) a nakonec mouku s práškem do pečiva a solí.
- Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 180 stupních asi 20-25 minut.
Náplň:
- Jablka oloupeme a nakrájíme na kousky.
- Dáme do hrnce spolu s jablečnou šťávou, cukrem a polovinou vody.
- Vaříme dokud nevznikne hmota podobná jablečnému pyré.
- Pak rozmícháme pudink ve druhé polovině vody, vlijeme do hrnce a ještě krátce povaříme.
- Poté necháme za občasného míchání vychladnout.
- Rozetřeme na vychladlý piškot.
- Smetanu ušleháme spolu s cukry a ztužovačem.
- Rozetřeme na jablečnou vrstvu a posypeme skořicí.
- Před podávání dáme důkladně vychladit.
Tip: Místo skořice můžete řezy posypat třeba strouhanou čokoládou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka