Italský chléb focaccia
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové.
Budeme potřebovat:
balíček sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého)
necelé dva hrnky vlažné vody
4 hrnky hladké mouky
4 až 5 lžic olivového oleje
3 lžičky soli
rozmarýn
olivy
hrubozrnná sůl
Postup:
1. Rozmícháme droždí ve vodě a necháme vzejít kvásek.
2. V míse smícháme mouku, sůl, kvásek a dvě lžíce oleje. Vypracujeme těsto a zformujeme bochánek, který ze všech stran pomažeme olejem a necháme odpočívat pod utěrkou asi dvě hodiny na teplém místě. Těsto by mezitím mělo zdvojnásobit objem.
3. Plech vyložíme pečicím papírem a pomažeme ho olivovým olejem. Těsto na něj rozložíme a necháme ještě kynout asi půl hodiny.
4. Posypeme lístky rozmarýnu a kousky oliv, jemně je přitlačíme prsty. Pomastíme olejem a posypeme hrubozrnnou solí. Na několika místech propíchneme nožem.
5. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a pečeme při 180 stupních asi 20 minut dozlatova. Necháme povychladnout na mřížce, jíme nejlépe ještě teplou. Můžeme ale použít třeba i na sendviče.
K italskému chlebu se může hodit i italský dip
Připravte si skleničku zelených oliv, nasekaný česnek, chilli papričku, bazalku a olivový olej. Vše rozmixujeme a podáme k bílému pečivu, sýrům a vínu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.