Italské chlebové tyčinky (grissini)
Podle legendy vznikly tyhle tyčinky jako lék na problémy se zažíváním. Co je na tom pravdy dnes asi nikdo nezjistí, ale oblíbené tyčinky součástí italské kuchyně zůstaly. Údajně si na ně potrpěl i Napoleon.
Budete potřebovat:
400 g pšeničné chlebové mouky
3 lžíce olivového oleje
200 ml vody
2 a 1/2 lžičky instantního droždí
sůl
na posypání:
hrubozrnná sůl
mák
kmín
sezamové semínko
Postup:
1. Mouku alespoň jednou prosijte.
2. Do mísy nalijte vlažnou vody, olivový olej, zasypte mouku, přidejte droždí a sůl a vypracujte hladké těsto (pokud příliš lepí, po troškách přidáme mouku).
3. Mísu zakryjeme a necháme asi hodinu na teplém místě.
4. Těsto vyklopte na pomoučenou plochu a rozválejte na obdélník.
5. Ten poté rozkrájejte na proužky, ze kterých uválejte tyčinky.
6. Chcete-li je křupavější, tvořte je tenčí.
7. Pokud chcete vláčnější, dělejte tyčinky tlustší.
8. Chcete-li je ozdobit sypáním, mák/semínka rozsypte na plochu a každou tyčinku v v nich poválejte (půjde to lépe, než se je snažit nasypat na tenké tyčinky na plechu).
9. Klademe na plech vyložený pečicím papírem.
10. Necháme zakryté ještě 20 mniut odpočívat.
11. Poté potřeme každou tyčinky olivovým olejem (do kterého můžeme přidat třeba utřený česnek) a pečeme dozlatova 10-15 minut (podle tloušťky tyčinek) při 210 stupních.
12. Podáváme nejlépe ještě teplé.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.