Isztvánova rakeťačka
Kdo byl onen Isztván z názvu tohoto receptu na polévku, bohužel archiv Apetýtu už neví. A proč se tahle vydatná polévka jmenuje „rakeťačka“? Asi vám hodně napoví že hlavní ingrediencí je zelí a fazole.
Budete potřebovat:
500 ml zeleninového vývaru
350 g bílého zelí
140 g slaniny nakrájené na kostičky
120 g bílých fazolí
1 brambora
1 cibule
½ lžíce sádla
1 stroužek česneku
kmín
mletá lahůdková paprika
mletá pálivá paprika
sůl, pepř
nasekaná petrželka na posypání
Postup:
1. Fazole propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat.
2. Vodu dolijeme tak, aby byly fazole potopené, a vaříme, dokud nezměknou.
3. V hrnci rozehřejeme sádlo, vsypeme kostičky slaniny a vyškvaříme je.
4. Přidáme oloupanou a najemno nakrájenou cibuli a orestujeme.
5. Pak přisypeme najemno nasekaný česnek a krátce opečeme.
6. Omyté zelí nakrájíme na menší kostičky, přidáme do hrnce, poprášíme mletými paprikami, solí, pepřem a kmínem, zalijeme vývarem, promícháme a vaříme na mírném ohni pod pokličkou 30 minut.
7. Do polévky vmícháme oloupanou a najemno nastrouhanou bramboru, která polévku zahustí, a vaříme 10 minut.
8. Na závěr přisypeme scezené měkké fazole, polévku dochutíme, promícháme a před podáváním posypeme nasekanou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.