Indiánské koblihy z Vídně
Tento moučník je někdy nazýván i indiánky, tak by se ale pletl s cukrářským výtvorem plněným bílkovým sněhem. Indiánskými koblihami jej nazývá Helena Barotová z Kroměříže, která má recept od své maminky.
Budete potřebovat:
140 g cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
140 g hladké mouky
špetka prášku do pečiva
ušlehaná šlehačka
čokoládová poleva:
150 g cukru
125 ml vody
100 g čokolády
20 g másla
Postup:
1. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přimícháme ke žloutkům.
3. Nakonec přidáme sníh, který jsme ušlehali z bílků.
4. Důkladně vymastíme kopulovitou formu na indiánky a do každé prohlubně dáme lžící těsto. Upečeme ve vyhřáté troubě.
5. Po upečení z formy vyklopíme a necháme vychladnout.
6. Polevu připravíme tak, že cukr svaříme s vodou do sirupu.
7. Čokoládu rozpustíme a promícháme s máslem.
8. Přidáme cukrový rozvar a důkladně promísíme.
9. Mícháme do vychladnutí.
10. Rozříznuté koblihy polijeme polevou a plníme šlehačkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.