Indiánské koblihy z Vídně

Tento moučník je někdy nazýván i indiánky, tak by se ale pletl s cukrářským výtvorem plněným bílkovým sněhem. Indiánskými koblihami jej nazývá Helena Barotová z Kroměříže, která má recept od své maminky.

Budete potřebovat:

140 g cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
140 g hladké mouky
špetka prášku do pečiva

ušlehaná šlehačka

čokoládová poleva:
150 g cukru
125 ml vody
100 g čokolády
20 g másla

Postup:

1. Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.

2. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přimícháme ke žloutkům.

3. Nakonec přidáme sníh, který jsme ušlehali z bílků.

4. Důkladně vymastíme kopulovitou formu na indiánky a do každé prohlubně dáme lžící těsto. Upečeme ve vyhřáté troubě.

5. Po upečení z formy vyklopíme a necháme vychladnout.

6. Polevu připravíme tak, že cukr svaříme s vodou do sirupu.

7. Čokoládu rozpustíme a promícháme s máslem.

8. Přidáme cukrový rozvar a důkladně promísíme.

9. Mícháme do vychladnutí.

10. Rozříznuté koblihy polijeme polevou a plníme šlehačkou.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.