Hrušky s vanilkovým krémem
Recept z Apetýtu s Danou Lipovskou 2. června.
Suroviny:
2 velké hrušky
Marináda: půl litru sladšího vína, 1 pomeranč, 3 lžíce třtinového cukru a pět kusů hřebíčku
Vanilkový krém: 2 lžíce cukru moučka, 1 balíček vanilkového cukru, půl litru mléka, 5 lžíce husté zakysané smetany, 80 g másla a 1 balíček vanilkového pudinkového prášku
Postup:
Připravíme si marinádu. Z omytého pomeranče vymačkáme šťávu. Smícháme červené víno s pomerančovou šťávou, třtinovým cukrem a okořeníme hřebíčkem. Hrušky omyjeme, rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Vložíme je do marinády a necháme naložené přes noc. Druhý den si uděláme krém. Z pudinkového prášku, mléka a cukru uvaříme podle návodu na obalu hustý pudink, který necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně vmícháváme uvařený pudink. Krém zlehčíme zakysanou smetanou. Hrušky vyjmeme z marinády, necháme okapat a nakrájíme na plátky.
Do vychlazených misek nebo pohárů rozdělíme vanilkový krém, který poklademe hruškami, a podle chuti zakápneme vinnou marinádou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.