Hrstková polévka ze Žítkové
Hrst hrachu, hrst fazolí, čočky, trocha soli, pepře, tuku a je hotovo. I tak se dá vařit! Důkazem jsou i dnešní apetýtové recepty. Zalistovali jsme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku a vybrali jsme recept na Hrstkovou polévku ze Žítkové.
Budete potřebovat:
- 1 hrstka bílé fazole
- 1 hrstka sušených hub
- 1 hrstka čočky
- 1 hrstka hrachu
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- čerstvé zelí
- 2 menší brambory
- 100 g másla nebo sádla
- mletá paprika
- hladká mouka
- sůl
- pepř
Postup:
- Dopředu namočíme fazole, čočku, hrách a sušené houby.
- Vše poté vaříme dohromady do měkka.
- Poté osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, najemno nakrájené zelí a podle chuti opepříme.
- Až je zelenina měkká, zahustíme polévku jíškou připravenou z omastku a hladké mouky, zaprášenou sladkou paprikou.
- Ihned podáváme, aby paprika nezhořkla.