Hřibová máčka ze Žítkové

Hřiby a houbaření jsou českou specialitou, i proto dnes přidáváme další houbový recept. Tentokrát jsme z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku vybrali recept na Hřibovou máčku ze Žítkové.

Budete potřebovat:

  • sušené nebo čerstvé hřiby
  • 2-3 brambory
  • 1 lžíce sádla nebo másla
  • 1 cibule
  • trocha hladké mouky
  • 200 ml smetany
  • 1 l vody
  • sůl 
  • pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno, mírně opražíme na tuku a přidáme nakrájené hříbky (sušené hříbky nejprve namočíme a necháme okapat).
  2. Hřiby podusíme s cibulkou a podlijeme vodou.
  3. Přidáme nakrájené brambory a vše spolu uvaříme.
  4. Dochutíme solí a pepřem.
  5. Nakonec přidáme zátřepku, tedy hladkou mouku rozmíchanou se sladkou smetanou.
  6. Povaříme a podáváme s chlebem nebo s pagáčem. 
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku