Hranolky dvakrát jinak
Kouzlo zeleninových hranolek spočívá v tom, že najednou se nestačíte divit, jak rychle padá mrkev, nebo celer i do těch, kteří by jinak nad talířem zeleninového jídla raději předstírali silnou alergii.
Hranolky z pastiňáku
Budete potřebovat:
500 g pastináku
2 lžíce másla
sůl, pepř
Postup:
1. Pastináky oloupeme, rozkrojíme podélně na polovinu a každou část nakrájíme na hranolky.
2. Dáme do vody a vaříme asi 15 minut doměkka.
3. Slijeme a důkladně vysušíme papírovými utěrkami.
4. Máslo rozpustíme a do pánve přidáme hranolky tak, aby byly v jedné vrstvě.
5. Osolíme a opepříme a opékáme dozlatova ze všech stran asi 8 minut
Mrkvové kořeněné hranolky
Budete potřebovat:
500 g mrkve
olivový olej
sůl, pepř
kari koření
česnek
Postup:
1. Olivový olej smícháme s kari, česnekem, solí a pepřem.
2. Mrkve očistíme a nakrájíme na tenčí kranolky.
3. Smícháme s olejem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem.
4. Pečeme asi 10-15 minut v troubě vyhřáté na 220 stupňů.
5. Promícháme a pečeme dalších 10 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.