Hranolky dvakrát jinak

Kouzlo zeleninových hranolek spočívá v tom, že najednou se nestačíte divit, jak rychle padá mrkev, nebo celer i do těch, kteří by jinak nad talířem zeleninového jídla raději předstírali silnou alergii.

Hranolky z pastiňáku

Budete potřebovat:

500 g pastináku
2 lžíce másla
sůl, pepř

Postup:

1. Pastináky oloupeme, rozkrojíme podélně na polovinu a každou část nakrájíme na hranolky.

2. Dáme do vody a vaříme asi 15 minut doměkka.

3. Slijeme a důkladně vysušíme papírovými utěrkami.

4. Máslo rozpustíme a do pánve přidáme hranolky tak, aby byly v jedné vrstvě.

5. Osolíme a opepříme a opékáme dozlatova ze všech stran asi 8 minut

Mrkvové kořeněné hranolky

Budete potřebovat:

500 g mrkve
olivový olej
sůl, pepř
kari koření
česnek

Postup:

1. Olivový olej smícháme s kari, česnekem, solí a pepřem.

2. Mrkve očistíme a nakrájíme na tenčí kranolky.

3. Smícháme s olejem a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem.

4. Pečeme asi 10-15 minut v troubě vyhřáté na 220 stupňů.

5. Promícháme a pečeme dalších 10 minut.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.