Houbový stroganoff

Počasí přeje houbařům a vy, kteří se do lesa vydáváte a nevíte, co s plnými košíky, zbystřete. Máme pro vás totiž originální a zdravý recept na houbový stroganoff, vegetariánskou variaci na klasické jídlo známé z jídelních lístků restaurací.

Budete potřebovat:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 350 g tofu nakrájeného na kostičky
  • 1 červenou cibuli nakrájenou na plátky
  • 2 stroužky drceného česneku
  • 2 papriky nakrájené na proužky
  • 250 g čerstvých hub
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce arašidového másla
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 200 g jogurtu řeckého typu
  • sůl, pepř
  • pažitku na ozdobení

Postup:

  1. Olej rozehřejeme na velké pánvi a dozlatova v něm osmahneme tofu, přidáme cibuli a česnek.
  2. Smažíme doměkka, přidáme papriky a houby a za častého mícháme restujeme dalších 5 minut.
  3. Poté přidáme protlak a arašídové máslo, do pánve vrátíme tofu a zalijeme vývarem.
  4. Z kukuřičného škrobu a vody vytvoříme hustou kaši, přimícháme ji ke směsi a vaříme 3 minuty.
  5. Nakonec doladíme jogurtem, solí a pepřem, tuhle směs ještě mírně prohřejeme.
  6. Na talíři sypeme čerstvou pažitkou a podáváme ideálně s rýží.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.