Houbový bramborový závin
Zatímco někteří z lesa odcházejí otrávení, že se jim při sběru nedaří, jiní by na houby mohli brát kosu. Pokud patříte do prvního tábora, nezoufejte - jistě máte mezi přáteli o něco úspěšnějšího houbaře, který se rád podělí.
Budete potřebovat:
na těsto:
- 600 g dopředu uvařených brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- sůl
na náplň:
- cca 300 g hub
- 250 g slaniny
- 2 cibule
- 200 ml smetany
- máslo
- petželka
- sůl, pepř
Postup:
- Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme.
- Smícháme se solí, vejci a moukou a vypracujeme těsto, které necháme zakryté odpočinout.
- Mezitím na pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli spolu s pokrájenou slaninou.
- Přidáme očištěné a nakrájené houby, zhruba 2 lžíce másla a podusíme doměkka.
- Odstavíme z plotny, ochutíme solí a pepřem a vmícháme nasekanou petrželku.
- Těsto rozválíme na obdélníkový plát a rozprostřeme na něj směs.
- Srolujeme a přeneseme do pekáčku.
- Závin zalijeme smetanou, potřeme rozpuštěným máslem a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
- Pečeme asi 40 - 50 minut.
- Rozkrájíme na plátky a servírujeme se salátem nebo dušeným zelím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka