Houbový bramborový závin

Zatímco někteří z lesa odcházejí otrávení, že se jim při sběru nedaří, jiní by na houby mohli brát kosu. Pokud patříte do prvního tábora, nezoufejte - jistě máte mezi přáteli o něco úspěšnějšího houbaře, který se rád podělí.

Budete potřebovat:

na těsto:

  • 600 g dopředu uvařených brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • sůl

na náplň:

  • cca 300 g hub
  • 250 g slaniny
  • 2 cibule
  • 200 ml smetany
  • máslo
  • petželka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme.
  2. Smícháme se solí, vejci a moukou a vypracujeme těsto, které necháme zakryté odpočinout.
  3. Mezitím na pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli spolu s pokrájenou slaninou.
  4. Přidáme očištěné a nakrájené houby, zhruba 2 lžíce másla a podusíme doměkka.
  5. Odstavíme z plotny, ochutíme solí a pepřem a vmícháme nasekanou petrželku.
  6. Těsto rozválíme na obdélníkový plát a rozprostřeme na něj směs.
  7. Srolujeme a přeneseme do pekáčku.
  8. Závin zalijeme smetanou, potřeme rozpuštěným máslem a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
  9. Pečeme asi 40 - 50 minut.
  10. Rozkrájíme na plátky a servírujeme se salátem nebo dušeným zelím.

autor: Zuzana Plíšková