Houbovec nasladko

Sváteční předvánoční čas si zpříjemníme svátečními recepty. Tím pondělním bude houbovec, který znají nejen v oblasti Krkonoš. Jídlo prosté, ale chutné.

Budete potřebovat:

  • 40 g sušených hub
  • 300 g jáhel
  • 1 l mléka
  • 50 g cukru
  • 40 g másla
  • 70 g sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky)
  • 70 g vlašských ořechů
  • 2 rohlíky z předešlého dne
  • 3 vejce
  • máslo

Postup:

  1. Houby zalijeme vodou a necháme nabobnat, potom je 15 minut dusíme, scedíme a nakrájíme.
  2. Jáhly spaříme vroucí vodou a okapané je vsypeme do kastrůlku se silným dnem. Zalijeme je mlékem a trošku osolíme.
  3. Za stálého míchání jáhly zvolna uvaříme doměkka.
  4. Kaši oslaďte a zjemněte máslem. Vmíchejte do ní houby, nasekané ovoce i ořechy a na kostičky nakrájené rohlíky.
  5. Směs rozetřeme do máslem vymaštěného pekáčku a zalijeme rozšlehanými vajíčky.
  6. Houbovec se peče dozlatova, před podáváním se jemně pocukruje.

Tip: Tahle varianta je sladká, v té slané nahradíte sušené ovoce cibulí a česnekem, přidáte majoránku a vyhnete se cukru.