Houbovec nasladko
Sváteční předvánoční čas si zpříjemníme svátečními recepty. Tím pondělním bude houbovec, který znají nejen v oblasti Krkonoš. Jídlo prosté, ale chutné.
Budete potřebovat:
- 40 g sušených hub
- 300 g jáhel
- 1 l mléka
- 50 g cukru
- 40 g másla
- 70 g sušeného ovoce (rozinky, švestky, meruňky)
- 70 g vlašských ořechů
- 2 rohlíky z předešlého dne
- 3 vejce
- máslo
Postup:
- Houby zalijeme vodou a necháme nabobnat, potom je 15 minut dusíme, scedíme a nakrájíme.
- Jáhly spaříme vroucí vodou a okapané je vsypeme do kastrůlku se silným dnem. Zalijeme je mlékem a trošku osolíme.
- Za stálého míchání jáhly zvolna uvaříme doměkka.
- Kaši oslaďte a zjemněte máslem. Vmíchejte do ní houby, nasekané ovoce i ořechy a na kostičky nakrájené rohlíky.
- Směs rozetřeme do máslem vymaštěného pekáčku a zalijeme rozšlehanými vajíčky.
- Houbovec se peče dozlatova, před podáváním se jemně pocukruje.
Tip: Tahle varianta je sladká, v té slané nahradíte sušené ovoce cibulí a česnekem, přidáte majoránku a vyhnete se cukru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.