Houbové koláčky

Pokud vás už omrzela smaženice a houbové řízky a na nakládání vás moc neužije, tak pro vás máme ještě jednu inspiraci do vaší kuchyně.

Budete potřebovat

na těsto:

  • 125 g hladké mouky
  • 50 g žervé
  • 75 g studeného másla
  • 1 lžíce šlehačky
  • sůl

na náplň:

  • 300-350 g hub
  • 100 g vlašských ořechů
  • 125 ml suchého bílého vína
  • 60 g parmezánu
  • 1 cibule
  • 1 vejce

Postup:

  1. Mouku nasypeme do mísy, přidáme sůl, žervé a na kostičky nakrájené máslo a konečky prstů zpracujeme do směsi podobné drobence.
  2. Přidáme smetanu a vypracujeme kompaktní těsto.
  3. Zabalíme ho do fólie a dáme na hodinu do lednice.
  4. Nadrobno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme nakrájené houby a nahrubo nasekané ořechy a opékáme asi 5 minut.
  5. Zalijeme vínem a dusíme doměkka (je-li potřeba, podlijeme trochou vody).
  6. Jakmile se tekutina vyvaří, stáhneme z plotny a necháme vychladnout. Vmícháme strouhaný parmezán.
  7. Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme kolečka.
  8. Na polovinu dáme doprostřed houbovou směs, okraje potřeme rozkvedlaným vejcem a přiklopíme druhým kolečkem.
  9. Okraje přitlačíme vidličkou kolem dokola a klademe na plech vyložený pečicím papírem.
  10. Povrch propícháme na několika místech vidličkou, potřeme vejce a pečeme asi 20 minut při 180 stupních.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.