Horňácké recepty: Užicová buchta z Velké nad Veličkou
Vyzkoušejte recept na užicovou buchtu od naší posluchačky paní Anny Šajdlerové z Velké nad Veličkou.
Připravte si:
7 lžic cukru
3 vejce
7 lžic oleje
15 lžic mléka
15 lžic hladké mouky
prášek do pečiva
Postup:
1. Vyšleháme vejce s cukrem, pomalu přiléváme olej a mléko.
![Pečení, plech, buchta (ilustrační foto) | foto: Fotobanka Pixabay Pečení, plech, buchta (ilustrační foto)](https://vltava.rozhlas.cz/sites/default/files/styles//public/images/03428366.jpeg?itok=CrADiV_M)
2. Nakonec zašleháme mouku s práškem do pečiva.
3. Vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ovocem.
4. Na závěr posypeme drobenkou a pečeme asi dvacet minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.